sådan er jobbet som guide ude i verden

Drömmen om guiden jobb

Drömmer du också bort till utlandet och en helt annan typ av arbete?

Det är garanterat att många som gör! Men hur många är modiga nog att ta upp utmaningen, ta en guidningsträning när man reser långt ifrån Sverige.
Lyckligtvis varje år många unga människor som tar tillfället i akt och reser tillsammans i deras sabbatsår eller kanske till och med under en längre tid.

Men vad är de för? Vad gör en guide?

Först och främst bör du veta att vi här på Service & Co. Anser att det är en av världens bästa jobb. Du kommer att pressas att hitta ett jobb som är så mångsidig att du är i en riktigt positiv miljö, och där varje dag är en mängd underbara kollegor och glada resenärer. Med det sagt finns det alltid en baksida på medalj, och det är självklart också i guiden jobb.

När vi frågar våra tidigare studenter som arbetar på destinationerna i världen, är det naturligtvis annorlunda än vad de svarar på. Men alla är överens om att de inte skulle utbyta den erfarenheten, vara en guide, även om de fick chansen. Och det måste vara den bästa rekommendationen.

Men vad går de och gör, de som guidar?

Vi kommer att försöka beskriva en vanlig arbetsdag för en regelbunden charterguide. Men du måste veta att det finns en mängd olika typer av jobb som naturligtvis skiljer sig från vad vi beskriver här:

Normalt bor du i en lägenhet med några kollegor eller bor du i ett hotellrum. Oavsett om det är ett eller annat, har du alltid ditt eget rum och kan stänga din dörr när du behöver integritet.

En dag som guide

 • klocka 8.00
  Du står upp om pm. 08:00 och gör dig redo att träffas på destinationskontoret. Vägen till kontoret tillbaka sätter dig till fots, med cykel, skoter eller bil, beroende på var du är och hur långt det är från ditt hem till kontoret.

 • klocka 9.00
  När du möts börjar dagen oftast med en morgon briefing på. 09:00. Hur mår du och vem ska göra vad? Har något hänt, såg du varandra på sistone? Har alla gäster en bra tid?

 • Då finns det någon som stannar på kontoret och klargör de administrativa uppgifter som ska lösas. Andra går ut till hotellen och besöker gästerna. Här löser du de problem som kan uppstå. Måste vara, ge bra råd, sälja utflykter, hjälp med biluthyrning och valutaväxling. Ibland kan du också njuta av gästerna när det är dags för det.

 • klocka 13.00
  Runt kl. 13:00 börjar det bli varmt och du brukar hålla siesta. Här kan du simma, ha lite sol på näsan, äta lunch eller snuggla en tupplur. Runt kl. 16:00 - 17:00 du kommer att träffas igen och antingen besöka nya hotell eller hjälp på kontoret.

 • klocka 16.00
  Omkring kl. 16:00 – 17:00 møder du så ind igen, og enten besøger du nye hoteller, eller også hjælper du på kontoret.

 • klocka 19.30
  Dagen slutar runt 19:30, där du går hem och njuter av dina vänner, tittar på en film, går på sport eller går ut och äter. Vissa kvällar finns det händelser. Det kan vara middag med gäster, sportevenemang eller liknande, och då är du på jobbet och se till att dina gäster har en bra kväll.

Det kan också finnas dagar när du måste åka på en utflykt. Här hämtar du gästerna på de olika hotellen på morgonen och kör sedan till det utflyktsmål som gästerna har köpt. Här får du verkligen får använda sin vältalighet när du har att berätta om alla de saker som finns på semestermål och ge gästerna en inblick i det land de har kommit.

Det finns också dagar då gästerna måste hämtas och transporteras till flygplatsen. Det kallas "transfer day". Här tar du din fina uniform och dels se till att gästerna kommer hem och dels att de nya gästerna anländer till de hotell som de har bokat hemifrån.

De nya gästerna träffas ofta för ett välkommet möte antingen samma dag eller dagen efter ankomst. Här träffar du dem alla och välkomnar och berättar om semesterdestinationen och de möjligheter som gästerna har under sin semester.

Som du kan läsa från ovanstående är guiderbeteckningen annorlunda från dag till dag. Varje dag kommer du att uppleva nya människor och möta nya utmaningar.

Webbplatsen håller på att utvecklas. Översättning till svenska följer.

Följ oss