De mest ställda frågorna

Att utbilda sig som guide är starten på ett annorlunda och spännande liv. Men när man startar med ett sånt liv så är det klart att man har massa frågor som måste tas upp. Vi har försökt att samla de ´´mest ställda frågorna´´ här under. Hittar du inte det svar du söker är du självklart alltid välkommen till att kontakta oss.

Är du studerande och gärna vill skriva om Service & CO. så hittar du frågorna och svaren om guideskolan här.

Hur och när får jag ett jobb när skolan är slut?

I avslutningsfasen på guideskolan kommer det två till fyra reseföretag ner och håller jobbintervjuer för guidejobb. Har du intresse för de här företagen kan du välja att gå till en intervju hos en av dom.

Utöver intervjuerna med företagen ska du till ett samtal med en av Service & Co.s egna jobbkonsulenter. Vid detta samtalet får vi en idé om vad du är intresserad av. Om du helst vill bli barnguide, ungdomsguide, sports- & aktivitetsguide, ledare på destinationen, jobba med hållbarhet i resebranschen eller kanske något helt annat. Därför kan vi ge dig råd om vilka företag som vill passa bra till dig, så du har en bättre möjlighet för att hitta det helt riktiga jobbet som guide.

Från att du har avslutat guideskolan till att du står med ett kontrakt i handen kan det gå allt från en vecka till fyra månader. Vi har över 60 olika samarbetspartners och tidpunkten för när du kommer ut som guide kommer helt ann på när reseföretagen söker efter nya guider. Du kan också få jobb senare om du har några saker hemma i Sverige som ska fixas först, så som utbildning, lägenhet och jobb.

Hur länge blir jag anställd åt gången?

När du är färdig med guideutbildningen blir du anställd hos en av våra samarbetspartners i en säsong åt gången.

När säsongen är slut får du möjligheten för att önska om du vill ta en till säsong på en ny – eller samma destination- eller om du vill hem till Sverige. Några guider jobbar bara under sommarlovet och är hemma i Sverige resten av året. Det mest vanliga är dock ett kontrakt som skrivs för fyra till åtta månader.

Efter avslutad guideskola är det helt upp till dig själv hur länge hur länge du vill vara guide. Det är väldigt olika från guide till guide hur länge man är i branschen. Några är guider i ett halvt år och andra i 1 år, 2 år eller kanske 3 år. Något som de flesta har gemensamt är att de blir guider för att få en eller flera upplevelser samt lärorika år.

Får vi själva bestämma var vi ska?

När du ska ut som reseledare har du möjligheten för att önska vilken destination du gärna vill till. Det är dock mång saker som ska passa ihop innan man får sin önskan uppfylld. Till exempel är det inte säkert att företaget, som precis anställt dig, behöver fler guider på just den destinationen.

Du ska alltså inte räkna med att du själv får bestämma din destination första gången du ska ut. Men din chans för att uppfylla din destinationsönskan blir större och större desto längre tid du har varit guide.

Det mest vanliga destinationerna för en ny guide är Spanien, Frankrike, Italien, Grekland, Turkiet och Egypten.

Vilket språk är undervisningen på?

Största delen av undervisningen kommer vara på skandinaviska (danska/svenska/norska) och en del av undervisningen kommer också bara på modersmålet (dvs. svenska, för svenskar, danska för danskar osv.).

Dessutom kan några enstaka lektioner föregå på engelska. Att undervisningsspråket är lite olika är medvetet från Service & Co.s sida, då detta är en fördel för dig när du ska söka efter jobb i resebranschen. På de flesta resmål och i de flesta företagen jobbar man i teams från 2 upp till 10–15 stycken kollegor både får Sverige, Danmark och Norge och även ibland från Finland. Det samma gäller också för gästerna. Du kommer till att ge service till gäster från hela Skandinavien och isåfall skadar det inte att förstå och kunna ett par fraser på ett annat skandinaviskt språk.

Vilka möjligheter har jag efter guidejobbet?

Först och främst har du möjligheten för att klättra ganska högt upp på destinationerna. Du kan bli supervisor (destinationschefens högra hand), och där efter kan du bli destinationschef.

Om du har lust för andra utmaningar som inte har med jobbet som guide eller reseledare att göra så kan du till exempel jobba som resekonsulent (sälja och planlägga resor för reseföretag i Sverige). Du har också möjligheten för att jobba på hotell eller på flygplatser och ta nytta av dina erfarenheter här.

Det är väldigt olika vad guider använder sina erfarenheter till. Några åker hem och fortsätter inom en helt ny bransch medan andra stannar i branschen resten av sina liv. En sak som är säker dock: Det du lär dig på guideskolan och inom jobbet som guide, kan man inte läsa sig till vid en skolbänk i Sverige. Du blir bra på problemlösning, konflikthantering, får massor av människokunskap, möjligheten för att lära språk och samtidigt få otroligt många spännande upplevelser, som ingen annan kan ta från dig!

Ska jag skriva ett intagningsprov för att komma in på guideskolan?

NEJ!

Hos Service & Co. har vi inga intagsprov, då vi menar att alla ska ha möjligheten för att vara med.

Det är inget krav på att du ska ha en högre utbildning. I jobbet som guide handlar det mest om kontakt med människor, situation känsla och positiv energi. Och därför lägger vi mycket mer vikt på din personlighet.

Vilka arbetstider har en guide?

Som guide har man inga fasta arbetstider. Arbetstiden skiftar väldigt mycket och du kan arbeta både morgon, kväll eller natt. Dock har du en ledig dag varje vecka.

En normal dag kan till exempel starta kl.09:00 och fortsätta fram till kl. 19:00 med cirka två timmars siesta mitt på dagen.

Om kvällarna är det mycket möjligt att du håller en kvällsutflykt eller kanske hämta gäster på flygplatsen. I princip är du tillgänglig för dina gäster 24h om dygnet.

Hur registrerar jag mig till utbildningen?

Vår registrering fungerar så simpelt som ´´först till kvarn´´ principen. Det betyder att dom som anmäler sig först, får platserna. Enligt vår erfarenhet ska du senast registrera dig tre till fyra månader innan för att vara säker på att det finns plats till utbildningen. Vi vill dock göra allt för att se till att du får plats men vi kan inte garantera om du bokar senare. Om du registrerar dig nu är du säker mot prisökningar, då vi har prisgaranti. Det betyder att när våra priser stiger, så stiger inte ditt pris om du har betalat depositum. Du kan beställa direkt på telefon 40 60 60 667 eller använda knappen här under för att beställa.

Beställ din utbildning här

Hur mycket fickpengar ska jag ha med?

Fickpengar är något som är väldigt personligt och det är såklart helt upp till dig själv hur mycket pengar du önskar att ta med. Vi föreslår 1200–1500 kronor om veckan, så har du tillräckligt till lunch, dryck, fritidsnöjen och liknande. Men du kan också klara dig för mindre.

Vad händer efter att jag bokat en utbildning?

Så snart du har registrerat dig till guideutbildningen skickar vi ett mail till den mailadressen du har skrivit in. I detta mailet får du information om betalning, biljett info och även information om allmänna villkor för resan.

Senast 7 dagar efter registreringen betalar du ditt depositum och eventuellt avbeställning– och reseförsäkring. När vi har tagit emot din betalning har du säkrat din plats på guideskolan. Andra betalningen på SEK 8500 ska betalas senast 100 dagar före avresan och det resterande beloppet ber vi dig betala senast 60 dagar före avresa.

Bestil din guideuddannelse

Var ligger guideskolan?

Det ville vara lite trist och kallt att gå på guideskola i Sverige. Därför har vi våra guideskolor i Spanien och Thailand.

Läs med om våra skolor

Vad krävs för att komma in på guideskolan?

Det finns endast praktiska krav som ska uppfyllas för att deltag på Service & Co. guideskola. Man ska ha fyllt 18 år och även är det en fördel om man kan förstå och prata engelska. Det är det enda kraven, då vi tycker att ALLA kan bli guider.

Det handlar alltså mer om dig som person och det du kan och vad du har att erbjuda. Därutöver ska man självklart ha en positiv inställning och en skön personlighet. Alla människor är olika och det är det som gör hela resebranschen fantastisk! Var vi alla likadana skulle det ju inte vara speciellt kul.

Man lär sig väldigt mycket på skolan?

Skolans undervisning är en sak (och absolut inte den form av undervisning som vi känner hemifrån), men att man lär sig om sig själv och sina medmänniskor är en helt annan sak. Det är båda sakerna som kommer att ha en helt unik betydning och blir för många en kick-starter till ett helt nytt sätt att se världen på. Genom många timmars undervisning kommer man få möjligheten till att själv få prova på det hela. Som elev får man många nya intryck och får satt många saker i perspektiv. Och det är precis det som gör Service & Co. guiderna till de bästa i resebranschen.

Var kan man få jobb?

Service & Co. guideskola utbildar guider från Sverige, Norge, Danmark och Finland (svenska delen). Och det utbildas omkring 650 guider om året. Med en Service & Co. guideutbildning är man enormt attraktiv på marknaden och därför kan man nästa får vilket guidejobb som helst. Vi har ett riktigt stort nätverk av nyckelparterna och samarbetspartners som anställer våra guider.

Se Vilka är våra partners

Hur ser en typisk dag ut i resebranschen?

Går upp kl. 06:00 för att hämta gäster i flygplatsen, kör dom till hotellen i buss, hjälpa dom med check-in på hotellen, hålla välkomstmöte, sälja utflykter, hjälpa till med att hyra bil, träffa gäster på hotellträff var man också säljer utflykter samt ger dom råd/hjälp/vägledning till allt som är relevant, skriva ner dagens händelser i ett log system på kontoret, andra kontorsuppgifter, ledig ca. kl. 20:00.

Har man nödtelefonen så är man på arbete 24 timmar om dygnet – men den byter man runt med sina kollegor, så att alla har den någon gång.

Andra dagar kör man utflykter och har andra praktiska uppgifter.

Läs om guidejobbet

Var bor man?

Typiskt bor man i guidelägenheter 2 och 2 eller kanske 3 och 3, allt efter storleken på lägenheten.

Man har oftast sitt eget rum och delar kök och badrum. Oftast vill man ha internet möjligheter och har man inte det i sin guidelägenhet så har man det på reseföretagets kotor.

När man jobbar i ett guideteam bor man också tillsammans med sitt team i ett lägenhetskompleks.

Det är väldigt sällan man får bo på hotell, men ibland händer det.

Vad kan man använde guideutbildningen till när man kommer hem till Sverige igen?

När man kommer hem från sina säsonger som guide kommer man vara enormt många erfarenheter rikare. Erfarenheterna man har fått är för att man nog arbetat i den hårdaste och mest krävande och lärorika bransch, var man hanterar människor och service på en högt professionell nivå.

Utöver det har man bott i utlandet, lärt sig stå på egna ben och inte minst lärt känna sig själv och sina gränser bättre. I det hela är det något som ger en ännu mer lust till att fortsätta inom servicebranschen hemma i Sverige.

Riktigt många väljer att bli självständiga eller får ledarjobb när dom kommer hem, för att det är där dom hittar utmaningarna. Andra har bara en helt annan motivation till att följa drömmen och göra det till perfektion.

Disciplin har fått en helt annan betydning och det kommer man riktigt långt med. Det är alltså inte ett facit på hur man ska använda sin guideutbildning i Sverige då det finns så många möjligheter. Men med Service & Co. guideutbildning på ditt CV vill det utan tvivel väcka stort intresse hos din nya arbetsgivare – Man kommer vara attraktiv överallt i arbetslivet.

Webbplatsen håller på att utvecklas. Översättning till svenska följer.

Följ oss